Govor u Budimpešti
0

Meloni na braniku "tradicionalnih vrijednosti": Tipična slika porodice s djecom je izblijedjela

V. K.
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Italije Giorgia Meloni učestvovala je na Demografskom samitu u Budimpešti koji je organizovalo mađarsko političko rukovodstvo, a tom prilikom šefica italijanske vlade

S obzirom na to da je tema Demografskog samita bila "Porodica kao ključ sigurnosti", Meloni se osvrnula na demografsku sliku Evrope te ju je opisala kao nezadovoljavajućom.

"Ako ljudi danas imaju sve manje djece, a najrazvijenije nacije često najbrže idu ka ovoj propasti, onda ovo pitanje ne možemo svestu na čisto materijalnu činjenicu. Moramo dublje pogledati i tražiti neophodne odgovore. To je pitanje od kojeg zavisi budućnost naših nacija", rekla je Meloni.

Za takav način razmišljanja, Meloni je između ostalog okrivila i nove društvene modele.

"Razmislimo o tome koliko su se društveni modeli koje vidimo u reklamama, filmovima i TV programima promijenili. Tipična slika porodice s djecom postepeno je izblijedjela, a komunikacija je bila usmjerena prema samcima. Prije nekoliko godina sam postala malo popularnija jer sam rekla: 'Ja sam Giorgia, ja sam majka, ja sam žena, Italijanka i ja sam kršćanka. Nećete mi to oduzeti. Htjeli su me napasti zbog toga, ali im nije uspjelo", poručila je premijerka Italije.

Naglasila je kako sve oni koji slično razmišljaju čeka identična bitka.

"Velika je bitka za nekoga ko brani čovječanstvo i prava ljude i to da brani porodice. Također je bitno braniti nacije, identitet, Boga i sve ono što je izgradilo našu civilizaciju", ističe Meloni.

Također, premijerka Italije je rekla i kako država ne može zamijeniti porodicu.

"Tamo gdje se to pokušavalo u prošlosti, kao u Istočnoj Evropi pod Sovjetima, rezultati služe kao upozorenje svima da ne ponavljaju taj eksperiment", zaključila je Meloni.