Dan sjećanja na fojbe
68

Meloni kod Trsta odala počast ubijenim Italijanima u Drugom svjetskom ratu pa Tita nazvala dželatom

V. K.
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Italije Giorgia Meloni boravila je danas u Trstu gdje je učestvovala u Danu sjećanja na egzodus Italijana s područja Istre, Rijeke i Dalmacije nakon Drugog svjetskog rata.

U događaju koji tradicionalno okuplja italijansku vlast, ali i brojne pripadnike desničarskih organizacija, Meloni je održala govor te je poručila kako je na ovo područje dolazila mnogo puta.

"Kao djevojčica ovdje sam dolazila mnogo puta. Vratila sam se kao odrasla da konačno proslavim Dan sjećanja koji je jednom zauvijek zbrisao zavjeru tišine koju je obavijala tragedija fojbi (izraz kojim se označava serija ubistava Italijana op.a.). Ovdje smo da još jednom u ime institucija Italije tražimo za oprost zbog šutnje na ove događaje i odamo počast svim Italijanima koji su odlučili napustiti zemlju kako bi ostali sa jedinom stvari koje Titovi komunisti nisu mogli oduzeti, a to je njihov identitet", poručila je Meloni.

Tokom svog govora, Meloni je predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita nazvala dželatom.

"Zahvaljujem parlamentarcima koji nastavljaju raspravu u Komisiji za ustavna pitanja za oduzimanje državnog odlikovanja dželatu Titu. Fojbe su tragedija naše zemlje, a ne jednog njenog dijela. Živio Trst, živjela Italija i živjela istina", zaključila je Meloni.

Procjenjuje se da je u periodu kraja Drugog svjetskog rata u Istri ubijeno nekoliko stotina Italijana koji su većinom bili članovi fašističkog pokreta tadašnje Italije.

Smatra se da je nakon Drugog svjetskog rata više od 200.000 Italijana napustilo područje Istre i Dalmacije.