Sporazum s Albanijom
27

Meloni: Italijanski plan prihvata migranata u trećim zemljama je primjer za EU

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanski plan za izgradnju prihvatnih centara u Albaniji za migrante koji stižu morem mogao bi biti primjer za dogovore između Evropske unije i zemalja koje nisu njene članice, kazala je talijanska premijerka Giorgia Meloni u intervjuu objavljenom u utorak.

Sporazum objavljen u ponedjeljak prvi je primjer da zemlja koja nije članica EU prihvata migrante u ime jedne države članice EU Ima odjeka kontroverznog pokušaja britanske vlade da pošalje hiljade tražitelja azila u Ruandu.

Predstavili su ga Meloni i njen albanski kolega Edi Rama, a cilj mu je da smanji broj dolazaka migranata morskim putem u Italiju, koji je porastao za oko 65 u godini do danas na više od 145.000 ljudi.

"Vjerujem da bi (sporazum) mogao postati model saradnje između EU i zemalja koje nisu članice EU u upravljanju migracionim tokovima. Mislim da ovaj sporazum karakterizira hrabar evropski duh", izjavila je Meloni za dnevne novine Il Messaggero.

Kezala da je Evropska komisija obaviještena i da nije dala nikakvu negativnu povratnu informaciju o inicijativi.

Albanski centri u početku će ugostiti oko 3.000 ljudi kada budu otvoreni u proljeće 2024., kazala je Meloni u ponedjeljak, ističući kako se Rim nada da će povećati svoje kapacitete za obradu 36.000 migranata godišnje.

Upitan o šemi od strane dvoje italijanskih novina, Rama je rekao da Italija nije jedina zemlja EU koja je predložila takav sporazum, ali je rekao da je prihvatio ponudu Rima u znak "zahvalnosti".

Tokom 1990-ih, Italija je primila veliki broj Albanaca, a Rim je sada jedan od najčvršćih pristalica albanskih nada za pristupanje EU.

"Mi smo prijatelji, a prijatelji pomažu jedni drugima", rekao je Rama.

Albanski čelnik je rekao da dogovor s Italijom tek treba da se sprovede u djelo, i predvidio da će pregovaranje o sporazumima o repatrijaciji s afričkim zemljama za neuspjele tražioce azila biti "najteža stvar".

U komentarima dnevnom listu La Stampa iskazao je skepticizam prema tome koliki će uticaj imati sporazum.

"To neće ništa riješiti, ali ona (Meloni, op.a.) nas je zamolila za pomoć i mi smo je dali", rekao je on, prenosi Reuters.