Pohvalili ljekare
12

Melanija i Donald Trump posjetili povrijeđene u pucnjavi na Floridi

Klix.ba
Donald Trump sa suprugom Melaniom (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump sa suprugom Melaniom (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania posjetili su u petak osobe ranjene u pucnjavi koju je počinio 19-godišnji Nikolas Cruz u srednjoj školi na čije je ponašanje savezna policija bila upozorena, ali nije reagovala te je zbog toga FBI u fokusu optužbi. 

Predsjednički par posjetio je povrijeđene u bolnici Broward Health gdje su zbrinuti te pohvalio rad medicinskih službi i policije. 

"Rad doktora, medicinskih sestara, bolnice, prve pomoći je nevjerovatan. Brzina kojom su prevezli žrtve u bolnicu je rekordna", izjavio je Trump.

Guverner Floride pozvao je u petak šefa FBI-a da podnese ostavku nakon priznanja savezne agencije da je primila informaciju o napadaču prije pucnjave u školi gdje je ubijeno 17 ljudi, ali da nije reagovala.

"Sedamnaest nedužnih ljudi je mrtvo i priznanje greške neće ništa promijeniti. Šef FBI-a treba podnijeti ostavku", rekao je guverner Rick Scott.

FBI je priznao u petak da nije poduzeo potrebne mjere kada je u januaru bio upozoren da bi Nikolas Cruz mogao biti opasan. Savezna policija primila je poziv osobe bliske Cruzu koja je upozorila na devijantno ponašanje tog 19-godišnjaka i na njegov plan da ubija ljude, pa i u školskoj ustanovi.

"Toj je informaciji trebalo pristupiti kao potencijalnoj prijetnji i proslijediti je uredu FBI-a u Miamiju zaduženom za provođenje istrage", priznao je FBI u svom saopštenju.

Međutim, FBI nije primio samo upozorenje osobe koja je poznavala Cruza nego i korisnika YouTubea koji je u septembru upozorio da je korisnik pod imenom Nikolas Cruz postavio post pod naslovom "Postat ću profesionalni ubica u školama".

Savezna policija objasnila je kako nije bila u stanju identifikovati preciznije osobu koja je postavila takvu izjavu. 

CNN javlja da je i lokalna policija bila upozorena na to da je Cruz opasan.

"Njegova je majka više puta zvala policiju da dođe i pomogne joj kada je bila suočena s Nikolasovim nasilnim napadima, njegovim prijetnjama i autodestruktivnim ponašanjem",  prenosi CNN.

Među očajnim roditeljima, Lori Alhadeff, koja je u pokolju izgubila 14-godišnju kći Alysssu, obratila se u kameru izravno predsjedniku Trumpu vičući: "Djelujte! Djelujte! Djelujte!" 

Cruz je bio naoružan puškom tipa AR-15 te je imao nekoliko spremnika sa streljivom kad se predao snagama sigurnosti u susjednom stambenom području, otkrila je policija. Volio je oružje, a iz škole je izbačen zbog problema sa disciplinom, tvrde policija i bivše kolege. 

Donald Trump, kojeg su u kampanji aktivno podržavali lobiji zakona o oružja, zasad nije komentarisao vezu između lake dostupnosti vatrenog oružja i tragedije na Floridi, nego je insistirao na mentalnim poremećajima Nikolasa Cruza.