Prema običajima
145

Melania Trump za susret s papom odjenula crnu haljinu dugih rukava, a kosu je prekrila velom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prva dama SAD-a Melania Trump za susret s papom u Apostolskoj palati u Vatikanu odjenula je crnu Dolce&Gabanna haljinu s dugim rukavima, a glavu je prekrila velom. Sličnu odjeću imala je i Donaldova kćerka Ivanka jer protokol susreta s poglavarom Katoličke crkve nalaže da žene moraju odjenuti crnu odjeću te kosu prekriti velom.

Međutim, nekoliko dana ranije tokom posjete Saudijskoj Arabiji Melania je na sebi imala crni komplet sa zlatnim kaišem ali nije pokrila glavu što je običaj za žene pri dolasku u Saudijsku Arabiju. Njena sekretarica za medije Stephanie Grisham objasnila je kako Melania iz Saudijske Arabije nije dobila takav zahtjev.

Dužnosnica Bijele kuće također je rekla kako je Melania prikilom posjete dječijoj bolnici u Rimu neko vrijeme govorila na italijanskom jeziku.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Lično je napisala pismo papi u kojem je pitala za odlazak u bolnicu koju su posjetile princeza Diana i Majka Tereza", rekla je Grisham.

Uz pomoć dužnosnika State Departmenta Melania Trump intenzivno se pripremila za dolazak u Vatikan ranije se informišući o protokolima i običajima jer je željela izbjeći neugodne pogreške.

S druge strane, Donald Trump proveo je relativno malo vremena informišući se o lokalnim običajima. Sedmicama prije putovanja sa svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost H. R McMasterom, državnim sekretarom Rexom Tillersonom i zetom Jaredom Kushnerom sudjelovao je na brifinzima koji su bili usredotočeni na posao, a ne na lokalne protokole.