Rekordna količina
0

FOTO / Meksiko: Zaplijenjeno 15 tona čistog metamfetamina

FENA
Meksički vojnici zaplijenili su rekordnih 15 tona čistog metamfetamina u predgrađu Guadalajare koje se zove Tlajomulco de Zuniga, u državi Jalisco, na zapadu Meksika, saopćila je vojska.
Foto: AFP
Foto: AFP
U saopćenju nisu navedeni nikakvi drugi detalji, ali je vojska najavila da će predstaviti detalje javnosti, prenose agencije. Prema podacima Ureda Ujedinjenih nacija (UN) za drogu i kriminal, 2009. godine u čitavom svijetu je zaplijenjeno 31 tona metamfetamina, prenose u četvrtak agencije.

Na osnovu američkih obavještajnih izvještaja o narkoticima, Meksiko je glavni izvor metamfetamina koji se prodaje na tržistu SAD-a.

Foto: AFP
Foto: AFP
Proizvodnja metamfetamina u Meksiku je u porastu, uglavnom zahvaljujući moćnom narkokartelu Sinaloa, na čijem čelu se nalazi Joaquín Guzmán, zvani "El Chapo", koga američko ministarstvo finansija smatra najmoćnijim trgovcem droge na svijetu.

Država Jalisco se već dugo smatra Sinaloinim centrom za trgovinu narkoticima, iako se u saopćenju vojske ne navodi kom meksičkom kartelu bi mogao pripadati zaplijenjeni metamfetamin.