Svijet
0

Meksiko: Vojska zaplijenila 3,5 tone opijumske paste

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Meksička vojska zaplijenila je oko 3,6 tona tamne tečnosti koja sadrži heroin što je najveća količina opijata ikad zaplijenjena.

Eksperti procjenjuju da se radi o opijumskoj pasti od koje se pravi heroin, a pres služba meksičkog ministarstva odbane je navela da je ovo "najvažnija zapljena ove droge u historiji vojske i vazdušnih snaga", prenosi u četvrtak AP.

Vlasti nisu saopćile koliko heroina bi moglo da se proizvede iz zaplijenjenog opijata, ali se procjenjuje da se od kilograma opijumske paste može proizvesti oko sto grama heroina.

Vojnici su 1. februara pronašli desetine velikih plastičnih kontejnera s preko 3.600 litara tamne tečnosti u raciji u jednoj laboratoriji narkotika u državi Gerero, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Vojni zvaničnici nisu objasnili zašto se ta zapljena držala u tajnosti više od mjesec dana, ali su rekli da je radi analize tečnost proslijeđena civilnim tužiocima.

Poznato je da se u planinskim oblastima u državi Gerero kao i drugim državama na obali Pacifika uzgaja opijumski mak.

Najveća do sada zaplijenjena količina opijumske paste bila je 245 kilograma u gradu Gerero u januaru 2011. godine.

Od toga je moglo da se dobije više od 600.000 doza heroina, navelo je ministarstvo odbrane.

Eksperti kažu da se meksički krijumčari ranije nisu bavili dobijanjem heroina iz opijumske paste, već da se on krijumčario iz Kolumbije, ali upozoravaju da je posljednjih godina proizvodnja opijuma u Meksiku u porastu.