Svijet
0

Meksiko: Supruga bivšeg gradonačelnika optužena za organizirani kriminal

Klix.ba
Maria Pineda
Maria Pineda
Supruga bivšeg gradonačelnika meksičkog grada Iguale gdje je nestalo 43 studenata optužena je za organizirani kriminal i pranje novca.

Maria de los Angeles Pineda je prebačena u zatvor visoke sigurnosti gdje će čekati suđenje. Njen brat je bio član lokalne bande u Iguali koja se bavila prodajom droge.

Nejasno je da li se optužbe protiv Marije Pinede odnose i na nestanak studenata u ovom gradu. Studenti su nestali u septembru prošle godine nakon sukoba sa policijom, a njihov je nestanak izazvao proteste širom Meksika i uzdrmao vladu predsjednika Enriquea Pene Nieta.

Suprug Marije Pinede, bivši gradonačelnik Iguale Jose Luis Abarca, naredio je policiji da uđe u sukob sa studentima koji su ometali događaj na kojem je njegova supruga držala govor, iako je taj događaj bio na samom kraju, kad su studenti stigli.

U sukobu je poginulo šest osoba, a 43 studenata su nestala, prenosi BBC. Navodi se kako je policija studente isporučila lokalnoj bandi koja ih je pogubila i spalila njihova tijela na deponiji. Dosad je samo jedan student identifikovan na osnovu ugljenisanih posmrtnih ostataka.

Maria Pineda i njen suprug Jose Abarca uhapšeni su u novembru u Mexico Cityju. On je optužen za organizirani kriminal, otmice i ubistva koja su se dešavala i prije nestanka studenata.