Svijet
0

Meksiko: Najmanje 22 mrtvih u sukobima članova kartela i policije

Klix.ba
Najmanje 20 članova kartela je poginulo u sukobima s policijom u meksičkoj državi Michoacan.

Pucnjava je počela nakon što su članovi kartela blokirali ulice automobilima i iz zasjede napali policijske patrole. U pucnjavi su poginula dva policajca. Banditi su pripadnici moćnog kartela Knights Templar, koji kontroliše veliki dio države.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto je još u maju poslao generala u pomenuto područje kako bi vodio policijske i vojne operacije.

Sukobi članova kartela i policije su postali učestali u posljednjih nekoliko sedmica. U nekim meksičkim gradovima su formirane grupe koje se bore protiv nasilja, otmica i iznuda, koje provode narko karteli.

"Poginula su dva policajca i 20 kriminalaca, a 15 osoba je uhapšeno", saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Početkom ovog mjeseca su meksički marinci uhapsili jednog od najozloglašenijih šefova kartela, a to je Miguel Angel Trevino Morales. Radi se o vođi kartela Zetas, a njegovo je hapšenje najveće otkako je Nieto postao predsjednik u decembru prošle godine. Predsjednik je obećao da će se pozabaviti problemom u vezi s kartelima.

Od 2006. godine u Meksiku je poginulo 60.000 ljudi, nakon što je bivši presjednik Felipe Calderon kartelima suprotstavio vojsku.