Pucnjava na ranču
2

Meksiko: Grupa naoružanih napadača ubila 12 i ranila 11 osoba tokom božićne proslave

D. B.
Meksička policija je saopćila da je grupa naoružanih napadača ubila 12 i ranila 11 osoba koje su se okupile na predbožićnom religijskom slavlju, javlja BBC.

Napad se dogodio u nedjelju u ranim jutarjnim satima u gradu Salvatierra u državi Guanajuato. Gradonačelnik je rekao da žrtve nisu bile povezane s kriminalnim grupama.

Smrtonosne pucnjave nisu rijetkost u ovoj regiji, ali se obično događaju kada se sukoe dvije bande. Lokalni mediji javljaju da se u subotu navečer okupilo oko 40 uglavnom mladih osoba na nekadašnjem ranču koji je pretvoren u prostor za iznajmljivanje, a povod je bio Las Pasadas, tradicija koja se obilježava od 16. do 24. decembra u kojoj učesnici "rekreiraju" Marijino i Josipovo putovanje od Nazareta do Betlehema.

Jedan od onih koji su bili na svečanosti za AFP je kazao da su napadači neselektivno otvorili vatru nakon što su im se gosti suprotstavili.

"Shvatili smo da nisu pozvani i kada su upitani ko su, počeli su pucati", rekao je on.

Identitet žrtava još nije javno objavljen, no mediji navode da su među povrijeđenim članovi regionalnog meksičkog muzičkog benda Dinastia Cornejo. Putem zvanične Facebook stranice benda je objavljen apel za doniranje krvi lokalnoj bolnici.

Među ubijenim su dvije žene, a većina žrtava je starosne dobi između 17 i 35 godina.

Istraga o ovom slučaju je u toku.

Država Guanajuto je zabilježila najveći broj ubistava između januara i septembra ove godine, a bande se sukobljavaju zbog goriva. U državi su aktivni i karteli Jalisco new Generation Cartel i Santa Rosa de Lima, koji se sve više posvećuju krađi goriva i prodaji na crnom tržištu.