Osnivač WikiLeaksa
36

Meksički predsjednik traži od Bidena da oslobodi Assangea: On je najbolji novinar našeg vremena

S. Š.
Joe Biden i Andrés Manuel López Obrador (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden i Andrés Manuel López Obrador (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao je kako je Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, doživio nepravdu te uputio Joe Bidenu molbu da se podobnije pozabavi ovim slučajem.

Podsjećamo, britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je u petak izručenje Assangea SAD-u kako bi se suočio sa krivičnim prijavama.

"Zamolit ću predsjednika Bidena da se pozabavi ovim pitanjem. Humanizam mora prevladati i Assange bi trebao biti oslobođen", rekao je Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za novinare te dodao kako bi Meksiko mogao "otvoriti svoja vrata Assangeu ako bude oslobođen.

Meksički predsjednik trebao bi se sastati sa svojim američkim kolegom u julu nakon što je preskočio nedavni Samit Amerika u Los Angelesu koji je bio domaćin SAD u znak protesta zbog isključivanja vlada Kube, Venecuele i Nikaragve od strane Bijele kuće iz tog događaja.

Kako je već piznato, Assangea traže SAD vlasti po 18 tačaka, uključujući optužbe za špijuniranje, koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša od strane WikiLeaksa za koje je Washington rekao da su doveli živote u opasnost.

Njegove pristalice kažu da je on heroj protiv sistema jer je razotkrio nedjela SAD u sukobima u Afganistanu i Iraku, te da je njegovo krivično gonjenje politički motiviran napad na novinarstvo i slobodu govora.

"On je najbolji novinar našeg vremena na svijetu i prema njemu se postupalo veoma nepravedno, gore od kriminalca. Ovo je sramota za svijet", rekao je Lopez Obrador.