Svijet
11

Meksičke vlasti ga žele ispitati: Sean Penn pod istragom nakon hapšenja El Chapa

Klix.ba
Sean Penn (Foto: EPA)
Sean Penn (Foto: EPA)
Meksičke vlasti kazale su kako žele ispitati holivudskog glumca Seana Penna i meksičku glumicu Kate del Castillo o intervjuu koji su radili s narkobosom Joaquinom Guzmanom, poznatim kao El Chapo.

"Potrebno je utvrditi odgovornosti i to je sasvim pravilno", rekao je AFP-u federalni službenik koji je želio ostati anoniman.

Vlasti žele saznati gdje je bio narkobos, kako je dogovoren intervju i gdje je realiziran.

Intervju tokom kojeg je Penn posjetio Guzmana u njegovom meksičkom skrovištu prije hapšenja u petak, 8. januara, objavio je sinoć američki magazin Rolling Stone.

U ovom intervjuu Guzman je, između ostalog, rekao da je on poslao inžinjere na obuku za kopanje tunela na tri mjeseca u Njemačku prije bijega iz zatvora u julu 2015. godine.

Guzman je uhapšen u gradu Los Mochis na sjeverozapadu Meksika, i ponovo je vraćen u zatvor Altiplano iz kojeg je pobjegao.

Na Twitteru je pokrenuta i burna rasprava u vezi ovog slučaja, a dio korisnika ove mreže je pozivao na hapšenje glumca zbog sastajanja s najtraženijim mafijašem koji je optužen za teška krivična djela među kojima su i ubistva.

Bivši viši službenik u Odjelu za narkotike Pravobranilaštva SAD-a Mike Vigil, kazao je vrlo malo vjerovatno da će se Penn suočiti s nekim tužbama.

"Sumnjam da će biti podignuta optužnica protiv Seana Penna jer su El Chapu pronašli putem tragova njegovog telefona. Siguran sam da će ih vlasti oboje samo ispitati", rekao je Vigil.