Svijet
0

Medvedev želi više mornaričkih baza

SRNA
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da Rusija namjerava da poveća broj mornaričkih baza u inostranstvu, u pokušaju da uhvati priključak sa vojnom snagom zapada.

Medvedev je rekao na sastanku sa najvišim vojnim oficirima da država gubi neke od saveznika iz sovjetskih vremena i da zbog toga kroz pregovore treba da osigura aranžmane o osnivanju novih baza u partnerskim zemljama.

    	"Nažalost, realnost je da prilike koje smo nekada imali više ne postoje", rekao je ruski predsjednik.

    	On je dodao da ima "određene ideje" o zamjeni starih lokacija, ali da ne može da ih objelodani. 

    	Rusija je u prošloj deceniji izgubila nekoliko svojih najvažnijih mornaričkih baza u inostranstvu, uključujući centre u Vijetnamu i Kubi.

    	Ruska mornarica zbog ovoga nije u mogućnosti da izvodi velike vježbe, pošto je ostala ograničena na manevarski prostor od ruske pacifiičke obale do evropskih mora.
    
    	Medvedev je priznao da je Rusija u ovom pogledu u velikom zaostatku sa zapadom, koji je poslije raspada Sovjetskog Saveza održavao stare mornaričke baze i gradio nove.
    Predsjednik Ruske Federacije rekao je da ruska mornarica mora da se oslanja na flotu tankera koji gorivom dopunjavaju brodove tokom plovidbe, što je, kako je ocijenio, "veoma skupo i neefikasno" rješenje. 

    	On je zaključio da Vlada treba da se pažljivo pozabavi rješavanjem ovog pitanja.