|

Medvedev želi više mornaričkih baza

Medvedev želi više mornaričkih baza
0
S
SRNA
25.11.2010. u 17:04
3
komentara
0

dijeljenja
Medvedev želi više mornaričkih baza Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da Rusija namjerava da poveća broj mornaričkih baza u inostranstvu, u pokušaju da uhvati priključak sa vojnom snagom zapada.
Medvedev je rekao na sastanku sa najvišim vojnim oficirima da država gubi neke od saveznika iz sovjetskih vremena i da zbog toga kroz pregovore treba da osigura aranžmane o osnivanju novih baza u partnerskim zemljama.

"Nažalost, realnost je da prilike koje smo nekada imali više ne postoje", rekao je ruski predsjednik.

On je dodao da ima "određene ideje" o zamjeni starih lokacija, ali da ne može da ih objelodani.

Rusija je u prošloj deceniji izgubila nekoliko svojih najvažnijih mornaričkih baza u inostranstvu, uključujući centre u Vijetnamu i Kubi.

Ruska mornarica zbog ovoga nije u mogućnosti da izvodi velike vježbe, pošto je ostala ograničena na manevarski prostor od ruske pacifiičke obale do evropskih mora.

Medvedev je priznao da je Rusija u ovom pogledu u velikom zaostatku sa zapadom, koji je poslije raspada Sovjetskog Saveza održavao stare mornaričke baze i gradio nove.

Predsjednik Ruske Federacije rekao je da ruska mornarica mora da se oslanja na flotu tankera koji gorivom dopunjavaju brodove tokom plovidbe, što je, kako je ocijenio, "veoma skupo i neefikasno" rješenje.

On je zaključio da Vlada treba da se pažljivo pozabavi rješavanjem ovog pitanja.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...