Rusija
0

Medvedev upozorio na novu utrku u naoružanju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija i Zapad pokrenut će novu utrku u naoružanju iduće decenije ne uspije li suglasnost u gradnji odbrambenog sistema, upozorio je u utorak ruski predsjednik u godišnjem obraćanju naciji kojoj je obećao rast i pozvao je u borbu protiv demografske krize i korupcije, prenijele su agencije govor koji su analitičari ocijenili blijedim i bez vizije.

"U idućih deset godina pred nama je izbor - ili ćemo se dogovoriti u vezi s proturaketnim odbrambenim sistemom i stvoriti istinski mehanizam suradnje ili ćemo, ne postignemo li konstruktivan sporazum, pokrenuti novu spiralu utrke u naoružanju", rekao je ruski predsjednik.

Pozvao je na jačanje saradnje sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, a u slučaju neuspjeha Rusija će "morati odlučiti o raspoređivanju novog odbrambenog oružja. Jasno je da bi takav scenarij bio krajnje ozbiljan, upozorio je Medvedev.

Moskva i Zapad podijeljeni su od 80-ih godina u vezi s raketnim odbrambenim sistemom, ali nov početak nastupio je na nedavnom samitu NATO-a u Lisabonu gdje je Medvedev prihvatio ponudu za saradnju u raketnom odbrambenom sistemu uvjetujući je ravnopravnim partnerskim odnosom.

Otkako je naslijedio prethodnika Vladimira Putina, Medvedev gradi toplije odnose sa Zapadom, a napose s kolegom Barackom Obamom ali Moskva je ipak zaprijetila povlačenjem iz sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja koji je potpisala s Washingtonom ako američki raketni sistem preraste u prijetnju ruskoj sigurnosti.

Iz govora ruskog predsjednika o vanjskoj politici njemačka agencija dpa izdvaja poziv Evropskoj uniji da ukine vize Rusima i pomogne toj zemlji ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Također je poručio da bi Zapad trebao pomoći Rusiji da se modernizira razmjenom kvalificiranih stručnjaka i transferom tehnologije, dodaje dpa i podsjeća da je za iduću sedmicu planiran samit EU-Rusija.

U svrhu modernizacije i razvoja novih tehnologija uložit će se "30 milijardi rubalja (800 miliona eura) za zajednička istraživanja univerziteta i velikih firmi, citira Medvedeva agencija AFP.

Agencija ističe kako je Medvedev izrazio zadovoljstvo stabiliziranjem ruske ekonomije nakon svjetske krize i obećao naciji rast te procijenio da će 2010. on iznositi 4 posto.

Prostorno najveća zemlja na svijetu boluje od demografske krize. Zato je Medvedev pozvao na reformu sistema domova za djecu bez roditeljskog staranja, obećao više socijalne pomoći i olakšica porodicama s dvoje djece i dodjelu besplatnog zemljišta porodicama s troje ili više djece.

U borbi protiv korupcijskog zla zauzeo se za oštrije novčano kažnjavanje mita i korupcije. Sistem javne nabave potrebno je reformirati kako bi se suzbila korupcija, poručio je Medvedev i osudio "direktne veze kriminalnog svijeta i ruske policije".

U prvim rekacijama analitičari su govor ocijenili blijedim, slabim i bez vizije, piše dpa.