Svijet
0

Medvedev šalje ekipu stručnjaka u Seul

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev hitno će poslati ekipu stručnjaka u južnu Koreju koji će se pozabaviti rezultatima međunarodne istrage o potapanju južnokorejske korvete Cheonan, saopćeno je u srijedu iz Kremlja.

"Ruski predsjednik, na prijedlog vođa Republike Koreje, odlučio je poslati u tu zemlju grupu visoko osposobljenih stručnjaka kako bi se upoznali s detaljima rezultata istrage i elementima dokaza", prema saopćenju iz Kremlja.

"Medvedev smatra veoma važnim da se ustanovi pravi razlog gubitka broda i precizno utvrdi ko snosi odgovornost za događaje", nastavlja se u saopćenju.

Ako se ustanovi odgovornost, "moraju se preduzeti mjere koje međunarodna zajednica ocijeni potrebnim i adekvatnim", smatra Kremlj.

U četvrtak je jedna međunarodna komisija koja je istraživala uzroke potapanja korvete od 1.200 tona potopljene 26. marta u vodama Baengnyeonga, kod morske granice sa Sjevernom Korejom, zaključila da je to učinnjeno sjevernokorejskim torpedom.

U nesreći je poginulo 46 južnokorejskih mornara, kada se korveta prepolovila.

Predsjednik Medvedev je ponovo pozvao obje strane da se "suzdrže kako bi spriječile novo pogoršanje odnosa i sačuvaju mir, sigurnost i stabilnost na Korejskom poluotoku i u cijeloj regiji".

Američka državna tajnica Hillary Clinton je sa svoje strane u srijedu potvrdila u Seulu "čvrsto angažiranje" Sjedinjenih Država u korist sigurnosti svoga južnokorejskog saveznika i pozvala je izolirani režim u Pyongyangu da prestane sa svojim "provokacijama i politikom prijetnji".

Ona je potvrdila da međunarodna zajednica treba "odgovoriti" na potapanje korvete.