Nuklearno zastrašivanje
0

Medvedev Poljacima zaprijetio "radioaktivnim pepelom": Dobit ćete i vi svoj dio

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Bivši ruski predsjednik i predstavnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev zaprijetio je u nedjelju Poljskoj "radioaktivnim pepelom".

On je tako reagovao na vikend izjave poljskog ministra vanjskih poslova Radosława Sikorskog o uporabi nuklearnog oružja.

Sikorski je za britanski The Guardian rekao kako će SAD reagovati ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje protiv Ukrajine.

"Amerikanci su rekli Rusima – ako lansirate nuklearno oružje, čak i ako nikoga ne ubije, mi ćemo konvencionalnim oružjem pogoditi sve vaše mete (pozicije) u Ukrajini i sve ih uništiti", izjavio je Sikorski.

Medvedev je putem društvene platforme X poručio da Sjedinjene Američke Države nisu rekle tako nešto jer su "opreznije".

"Napad Amerikanaca na naše ciljeve značio bi početak svjetskog rata, ministar vanjskih poslova zemlje poput Poljske to bi trebao shvatiti", izjavio je Medvedev.

Prema Medvedevu, poljski predsjednik Andrzej Duda zatražio je raspoređivanje američkog taktičkog nuklearnog oružja u Poljskoj.

"Varšava neće biti izostavljena i sigurno će dobiti svoj dio radioaktivnog pepela. Želite li stvarno tako nešto?" dodao je Medvedev.

U aprilu je Duda izjavio da je Poljska spremna prihvatiti raspoređivanje NATO-vog nuklearnog oružja kao protutežu raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Sikorski je očito mislio na događaje s kraja 2022., kada su američki mediji više puta izvijestili da je Washington uvjeren da se Kremlj priprema upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini. Kremlj je tada navodno jasno dao do znanja da Bijela kuća neće odgovoriti nuklearnim napadom, već na drugi učinkovit način.