Svijet
0

Medvedev odlikovao protjerane špijune

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odlikovao je danas najvišim državnim priznanjima ruske špijune deportovane iz SAD u julu, kada je izbio najveći špijunski skandal poslije hladnog rata, saopštio je Kremlj.

"U Kremlju je danas održana ceremonija uručenja odlikovanja većem broju pripadnika Obavještajne službe za inostranstvo, uključujući špijune koji su radili u SAD i vratili se u Rusiju u julu", saopštila je portparol Kremlja Natalija Timakova.

Za sada nisu prikazani televizijski snimci ili fotografije sa ovog događaja. Ceremonija je održana samo dana nakon što je Medvedev primio akredativna pisma  novih stranih ambasadora u Moskvi. 

Grupa od deset špijuna, od kojih su mnogi godinama radili na tajnim zadacima u SAD kao agenti spavači, vraćena je u Rusiju u julu o okviru senzacionalne razmjene špijuna. Moskva je tada poslala četiri osobe na zapad. 

Među ruskim špijunima bila je glamurozna Anna Chapman, koja je stekla međunarodnu slavu i misteriozno se ponovo pojavila u javnosti ranije ovog mjeseca na lansiranju svemirskog broda iz kosmodroma Bajkonur, u Kazahstanu.

Premijer Vladimir Putin, koji je služio kao agent KGB-a u bivšoj istočnoj Njemačkoj, izjavio je da se sastao sa špijunima, sa kojim je  pjevao patriotske pjesme. On je optužio "izdajnike" da su upropastili njihove misije.