Svijet
0

Medvedev: Janukovič je još uvijek legitimni predsjednik Ukrajine

FENA
Dmitry Medvedev (Foto: AFP)
Dmitry Medvedev (Foto: AFP)
Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič još uvijek je legitimni predsjednik ove bivše sovjetske republike iako je njegov autoritet "neznatan", ocijenio je u ponedjeljak ruski premijer Dmitrij Medvedev.

"Da, autoritet presjednika Janukoviča je skoro neznatan, ali to ne poništava činjenicu da je on prema ukrajinskom ustavu legitimni šef države", napisao je Medvedev na svom Facebook profilu.

Rusija je pristala da na ruskom teritoriju osigura zaštitu Janukoviču, koji se u petak pojavio prvi put nakon što je svrgnut kako bi održao konferenciju za štampu u ruskom gradu Rostov na Donu.

Medvedev je kazao da je Rusija spremna razvijati odnose pune poštovanja s bratskom zemljom kakva je Ukrajina, ali ne i s prelaznim vlastima koje su zamijenile Janukoviča.

"Ukrajina za nas nije grupa ljudi koja se dokopala vlasti nakon prolivene krvi, kršeći ustav i druge zakone svoje države", kazao je on.

"Radi se o cijeloj zemlji, vrlo različitim ljudima, Ukrajincima, Rusima, Tatarima, Židovima i drugim narodima koji žive u slozi", dodao je on.

Medvedev je naglasio da će se, ako je Janukovič kriv za zločine, provesti procedura njegovog smjenjivanja prema ukrajinskom ustavu.

"Sve ostalo je samovoljno preuzimanje vlasti. To znači da će takav poredak biti krajnje nestabilan. To će se završiti novim državnim udarom, novim prolijevanjem krvi", upozorio je on.

"Rusiji je potrebna snažna i stabilna Ukrajina", napisao je Medvedev.