Svijet
0

Medvedev: Greška posade je uzrok pada aviona

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u četvrtak da je najvjerovatniji uzrok pada aviona Tupoljev-134 kod Petrozavodska u Republici Kareliji greška posade i, istovremeno, dao nalog da se analizira pitanje povlačenja putničkog aviona tog tipa iz upotrebe na redovnim letovima od naredne godine.

"Tu je, najvjerovatnije, u pitanju došlo do greške posade", rekao je Medvedev, dodajući da taj zaključak zahtijeva dodatnu potvrdu u izvještaju odgovarajućih službi.

U nesreći kod Petrozavodska u noći između utorka i srijede poginulo je 45 osoba i sedam povrijeđeno sedam osoba, navodi Itar-Tass. Agencija je prenijela da je Medvedev rekao da je vrijeme da se ubrzano povlači Tupoljev-134 iz eksploatacije na redovnim letovima. Po njegovim riječima, situacija je drugačija kada je riječ o čarter-letovima.

"Saslušao sam izvještaj našeg ministra saobraćaja. Dio tih aviona koji su u vlasništvu aviokompanija se ne koriste, ali formalno nisu povučeni iz upotrebe", rekao je ruski predsjednik.

Prvi let Tupoljev-134 izvršio je jula 1963. godine, a serijska proizvodnja te letjelice počela je 1966. godine u Vazduhoplovnom zavodu Harkovsk, da bi dvije godine kasnije bio započet izvoz. Dosad su proizvedene 852 letjelice, uključujući njihove modifikovane verzije. Po podacima Rosavijacije, najveći privatni korisnik tih aviona je kompanija Rus Air, kome je pripadao i avion koji se srušio u Kareliji.