Svijet
0

Medvedev: Avione "Tupoljev" povući iz upotrebe

SRNA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je danas da bi avione sovjetske izrade, koji su slični onome koji se tokom ove sedmice srušio, počev od iduće godine, trebalo povući iz upotrebe.

Medvedev je istakao da sve ukazuje na to da je greška pilota uzrok pada aviona "Tu-134" pri čemu je poginulo 45 ljudi, ali i da je vrijeme da zastarjele letjelice budu stavljene u naftalin.

"Naredio sam Ministarstvu da ubrza pripreme za povlačenje iz upotrebe "Tu-134", rekaoje Medvedev, dodajući da bi ovi avioni od iduće godine trebalo da budu povučeni iz redovnog saobraćaja. 

Prema njegovim riječima, potrebno je izvršiti dodatne dogovore oko okončanja upotrebe "Tu-134" i u čarter letovima, ali nije precizirao kada bi se to moglo dogoditi.

Avion kompanije "RusAir" proizveden prije  31 godinu udario je u autoput pri pokušaju slijetanja na aerodrom Petrozavodsk na sjeverozapadu Rusije. Sedam ljudi je preživjelo nesreću.

Ruska aviokompanija "Aeroflot" povukla je sve avione "Tu-134" i "Tu-154" iz upotrebe i skoro u potpunosti se oslanja na "Boeing" i "Airbus".