Historijski susret
22

Međusobnim mahanjem Jong-un i Putin okončali sastanak u Vladivostoku

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon historijskog susreta čelnika Sjeverne Koreje i Rusije u Vladivostoku Kim Jong-un, sjevernokorejski lider, sjeo je u crnu limuzinu čime je i službeno okončana njegova dvodnevna posjeta Rusiji.

Vladimir Putin je tokom sastanka izrazio nadu da će se oživjeti mirovni proces na Korejskom poluostrvu i da će se razgovarati o normalizaciji odnosa Sjeverne Koreje sa SAD-om.

Samit na ostrvu Russky, nedaleko od Vladivostoka, nije počeo na vrijeme, jer je let predsjednika Rusije Vladimira Putina kasnio. Sjevernokorejski lider Kim Jong-un putovao je vozom, a stigao je u Vladivostok ​​u srijedu.

Kim je također ranije rekao kako se nada da će samit u Vladivostoku biti "prekretnica" u pregovorima o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali i da će biti početak izgradnje prijateljskih veza između Rusije i Sjeverne Koreje, javlja RT.

Podsjećamo da je ovaj historijski bilateralni sastanak održan nešto manje od dva mjeseca nakon što se susret Kima Jong-una s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Hanoju raspao bez napretka u pregovorima o programu denuklearizacije.

Naime, Sjedinjene Američke Države su odbile zahtjev Sjeverne Koreje za djelimično ukidanje sankcija u zamjenu za uništavanje nuklearnih i raketnih programa. Međutim, Washington insistira na potpunom razoružavanju prije nego što se ukinu bilo kakve sankcije.