Geopolitički potres
189

Međunarodni sud pravde naredio privremene mjere za Gazu, Izrael mora spriječiti genocid

F. H.
Međunarodni sud pravde
Međunarodni sud pravde
Međunarodni sud pravde donio je odluku po tužbi Južnoafričke republike za genocid i zahtjevu za donošenje privremenih mjera koje podrazumijevaju da Izrael mora uraditi sve na sprečavanju genocida i u roku od mjesec podnijeti izvještaj šta je uradio.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela pred sudom u decembru, tvrdeći da razorna ofanziva, u kojoj je ubijeno 25.700 ljudi, predstavlja genocid pod vodstvom države i krši UN-ovu konvenciju o genocidu, potpisanu 1948. kao odgovor svijeta na Holokaust.

Potpuna presuda vjerovatno će trajati godinama, a sud je razmatrao zahtjev Južne Afrike za hitnim mjerama za zaštitu Palestinaca od mogućih kršenja konvencije.

Advokati Južnoafričke Republike naveli su u svojim uvodnim riječima u Haagu da je izraelska kampanja bombardovanjadovela do "uništenja palestinskog života" i da je gurnula ljude na rub gladi.

Izrael je odbacio optužbe kao "uvelike iskrivljene", tvrdeći da ima pravo braniti se nakon napada 7. oktobra u kojem je poginulo 1200 ljudi, te da njegova ofanziva cilja Hamas, a ne palestinski narod u cjelini.

Predsjednica suda Joan Donoghue je u prvom dijelu obraćanja kazala kako Međunarodni sud pravde ima nadležnost da odlučuje o zahtjevu za izricanje privremenih mjera. Navela je da neke optužbe protiv Izraela potpadaju pod odredbe Konvencije o genocidu.

Sudija je citirala niz izjava izraelskih dužnosnika u kojima se poziva na uništavanje Gaze, uključujući izjave predsjednika Izraela Isaaca Herzoga i ministra odbrane Yoava Gallanta.

Međunarodni sud pravde zaključio je da prema članku 2. Konvencije o genocidu, Palestinci čine ono što on smatra "zaštićenom grupom".

Sud naređuje Izraelu da poduzme sve mjere u svojoj moći da spriječi genocid. Kaže da Izrael mora osigurati da njegove snage ne počine genocid.

Izrael mora izvijestiti sud u roku od mjesec dana o tome što čini kako bi održao naredbu da poduzme sve mjere u okviru svoje moći kako bi spriječio djela genocida u Gazi.

Sud je naredio da Izrael mora osigurati očuvanje dokaza o navodnom genocidu. Sudija Donoghue naredila je Izraelu da se javi sudu u roku od mjesec dana. Također je rekla da se moraju poduzeti mjere za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi.

Odluke su donesene u omjeru 15:2 i 16:1, Sud je zahtijevao od Izraela, među ostalim, da pokuša obuzdati smrt i štetu u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre. Sud je naredio Izraelu da kazni direktno poticanje na genocid, što ima težinu ako se uzme u obzir da su u toku čitanja citirane izjave izraelskog predsjednika i ministra odbrane.