Sudije jednoglasne
70

Međunarodni sud pravde donio naredbu Izraelu: Deblokirati isporuku pomoći, glad je nastupila

S. Š.
Iftar u Gazi (Foto: EPA-EFE)
Iftar u Gazi (Foto: EPA-EFE)
Međunarodni sud pravde naložio je Izraelu da dozvoli nesmetan pristup pomoći u hrani u Gazi s obzirom da se tamošnje stanovništvo suočava s akutnom glađu. Ovakva odluka predstavlja značajan pravni prijekor izraelskoj tvrdnji da ne blokira isporuku pomoći.

Sudsko vijeće najvišeg suda UN-a, koje već razmatra tužbu Južnoafričke Republike da Izrael čini genocid na palestinskoj teritoriji, a kod donošenja ovakve odluke koja se tiče humanitarne pomoći u Gazi, sudije su bile jednoglasne. Kazale su da se Palestinci u Gazi suočavaju sa sve lošijim životnim uslovima, a glad i pothranjenost se šire.

"Sud primjećuje da Palestinci u Gazi više nisu suočeni samo s rizikom od gladi... već da glad nastupa", rekle su sudije.

U svom pravno obavezujućem nalogu, sud je rekao Izraelu da poduzme "sve potrebne i efikasne mjere kako bi osigurao, bez odlaganja, u punoj saradnji sa Ujedinjenim nacijama, nesmetano pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći uključujući hranu, vodu, gorivo i medicinske potrepštine".

Međunarodni sud pravde je također naredio Izraelu da odmah osigura "da njegova vojska ne počini djela koja predstavljaju kršenje bilo kojeg od prava Palestinaca u Gazi kao zaštićene grupe prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, uključujući sprečavanje, bilo kakvom akcijom, isporuku hitno potrebne humanitarne pomoći".

Sudije su također pozvale na hitno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas, ponavljajući zahtjev rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja je donesena u ponedjeljak.

Dok Izrael tvrdi da dozvoljava pomoć u Gazi, visoki zvaničnici UN-a, SAD-a i drugi međunarodni zvaničnici, kao i nevladine organizacije, optužili su zemlju da opstruira pomoć stanovništvu Gaze od 2,3 miliona.

Izrael kaže da mora pregledati svaku pošiljku kako bi se uvjerio da se pošiljke ne mogu koristiti Hamasu. Čak i kamione koji putuju iz Egipta, koji ima mirovni sporazum s Izraelom, pregledavaju izraelske snage. Zvaničnici kritikuju spor i često proizvoljan proces inspekcije, koji u praksi blokira pomoć, pri čemu kamioni sedmicama čekaju na odobrenja.

Izraelski zvaničnici nisu dali direktan odgovor na najnoviju odluku Međunarodnog suda pravde, piše Guardian.