{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni sud pozdravlja podršku Evropskog parlamenta

F
12.3.2009. u 18:14
0
0
Međunarodni sud pozdravlja podršku Evropskog parlamenta
0
Međunarodni sud pozdravlja podršku Evropskog parlamenta
Međunarodni sud pozdravio je podršku koju je Evropski parlament izrazio za rad i uspješno okončanje mandata Međunarodnog suda u privođenju pravdi osoba najodgovornijih za najteže zločine počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, saopćeno je iz ICTY-a.
Evropski parlament je u toku današnjeg dana na plenarnoj sjednici usvojio izvještaj i preporuke Vijeću u kojima se zahtijeva podrška uspešnom okončanju mandata Međunarodnog suda “kako bi sva aktuelna suđenja mogla biti razmatrana bez neprimjerene žurbe i kako bi preostali optuženi za ratne zločine mogli biti izvedeni pred lice pravde”.

Međunarodni sud je zahvalan na priznanju ukazanom za njegov značajan doprinos razvoju međunarodne pravde, procesu pomirenja na zapadnom Balkanu i naporima na izgradnji kapaciteta u vezi s vladavinom prava u tom regionu.

Od svog osnivanja 1993. godine Međunarodni sud je okončao postupke kojima je obuhvaćeno 116 od 161 optuženog. U završnoj fazi svoga mandata Međunarodni sud radi punim kapacitetom kako bi se okončali preostali postupci u skladu sa zacrtanim rokovima koje su postavile njegove sudije. Postupci protiv 40 optuženih su u toku u okviru 20 predmeta, sa svega pet od njih u pretpretresnoj fazi.

Međunarodni sud ostaje i dalje predan efikasnom okončanju svog rada u skladu s najvišim međunarodnim standardima i sadašnjim rokovima, kako je saopćeno Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, po kojima bi svi prvostepeni postupci bili okončani 2010. godine s namjerom da se svi žalbeni postupci završe do 2012. godine.

Nastavak skrivanja dvojice preostalih optuženih koji su u bekstvu, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ograničava mogućnost Međunarodnog suda da svoj rad okonča u skladu s trenutnim rasporedom i takođe baca senku na kredibilitet međunarodne pravde. Međunarodni sud poziva sve države da ispune svoje obaveze i osiguraju da se preostala dvojica optuženih koji su u bjekstvu odmah uhapse.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: