Izrael negoduje
233

Međunarodni krivični sud odlučio da je nadležan za ratne zločine u Palestini

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pretpretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Hagu je većinom glasova odlučilo da je nadležno za ratne zločine u Palestini, teritoriji koje je Izrael okupirao od 1967. godine, odnosno Gazu i Zapadnu obalu, uključujući istočni Jeruzalem.

Tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda je u decembru 2019. utvrdila da su ispunjeni svi zakonski kriteriji prema Rimskom statutu za otvaranje istrage o zločinima u Palestini. Ona je potom u januaru 2020. zatražila presudu o teritorijalnoj nadležnosti ICC-a vezanoj za situaciju u Palestini.

U novoj odluci članovi vijeća ICC-a istakli su da se njihova odluka bazira na pravilima temeljenim na dokumentima suda u Den Hagu i ne podrazumijeva pokušaj određivanja državnosti ili legalnih granica. Prema novim zaključcima Vijeća ICC-a, Palestina se složila da se podvrgne odredbama Rimskog statuta ICC-a te da ima pravo da se prema njoj odnosi kao i prema bilo kojoj drugoj državi članici kada je riječ o pitanjima vezanim za provedbu Statuta.

Ovu odluku ICC-a pozdravila je vlast u Palestini, dok je izrael ponovo odbacio nadležnost Suda negodujući zbog odluke.

Tužiteljica Bensouda ranije je rekla da postoji razumna osnova da se vjeruje da su "ratni zločini počinjeni ili se odvijaju na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem i pojas Gaze". Ona je kao moguće počinitelje navela izraelske snage i naoružane palestinske grupe poput Hamasa.