Den Haag
0

Međunarodni krivični sud istražuje nasilje u Gvineji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni krivični sud (MKS) počeo je u četvrtak istragu o septembarskim neredima u Gvineji, u kojima je vojska brutalno ugušila antivladin protest na stadionu u glavnom gradu Conakryju.

Ovaj sud treba da odluči da li su u događajima od 28. septembra počinjeni zločini protiv čovječnosti.

Tužioci kažu da postoje dokazi da su žene "zlostavljane ili na druge načine uznemiravane" tokom intervencije vojske, javio je BBC.

Grupe za ljudska prava saopćile su da je 157 osoba ubijeno kada je vojska otvorila vatru na demostrante.

Gvinejski vojni režim, koji je odbacio odgovornost za pogibiju civila, saopćio je, međutim, da je u sukobima stradalo približno 57 osoba i da je većina njih pregažena u masi.

Izaslanik tužilaštva Haškog suda Fatu Bensuda označio je napad na demostrante kao "užasan i neprihvatljiv", dodajući da je iz informacija koje je dobio i slika koje je pregledao očigledno da su žene na stadionu u Conakryju zlostavljali ljudi u uniformama.

Saopćenje MKS-a stiglo je u vrijeme povećanog međunarodnog pritiska na vojni režim Gvineje.

Evropski komesar za razvoj i humanitarnu pomoć Karel De Guht rekao je u srijedu navečer u Adis Abebi da bi se lideru vojne hunte u Gvineji, kapetanu Moussai Dadisu Camarei, moralo da sudi zbog prošlomjesečnog ubijanja pripadnika opozicije.

  • To je zločin protiv čovječnosti. To je zločin protiv građana Gvineje. Međunarodna zajednica se složila da, ukoliko se dese takve stvari, treba suditi pojedincima. Prije ili kasnije on će morati da se pojavi pred sudom, rekao je De Guht, u etiopskom glavnom gradu i sjedištu Afričke unije.

EU izražava zabrinutost i zbog pogoršanja stanja ljudskih prava u Gvineji, zbog proizvoljnih hapšenja i ograničenja slobode izražavanja.

Kapetan Camarea je na vlast došao decembra 2008. godine vojnim udarom koji je prošao bez prolivanja krvi poslije smrti prethodnog gvinejskog predsjednika Lansane Kontea.