Udaljavanje od Moskve
0

Armenija razljutila Putina, pridružila se Međunarodnom krivičnom sudu

S. M.
Parlament Armenije u utorak je izglasao pridruživanje Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), obavezujući bivšu sovjetsku republiku da uhapsi ruskog predsjednika Vladimira Putina, ako bi posjetio tu zemlju.

Odluka će dodatno zaoštriti odnose sa Moskvom, tradicionalnim saveznikom Armenije. Veze su već ozbiljno narušene zbog invazije Kremlja na Ukrajinu i Azerbejdžanskog povratka Nagorno-Karabaha.

Kremlj je prošle sedmice upozorio Armeniju da je njena odluka da se pridruži MKS-u, koji je izdao nalog za hapšenje Putina zbog nadgledanja otmice ukrajinske djece, "izuzetno neprijateljska".

Armenija je pokušala da uvjeri Rusiju da se bavi samo ratnim zločinima koje je počinio Azerbejdžan u dugotrajnom sukobu sa svojim susjedom i da ne cilja na Moskvu.

Richard Giragosian, šef Centra za regionalne studije u glavnom gradu Armenije, Jerevanu, rekao je da je odluka zemlje da ratificira osnivački ugovor MKS-a posljednji znak da armenski premijer Nikol Pašinjan pokušava da smanji utjecaj Moskve.

"Ratifikacija MKS-a od strane Armenije uglavnom je motivisana njenom željom da pripremi pravne izazove protiv Azerbejdžana. Ali to također šalje jasnu poruku Moskvi", rekao je Giragosian.

"To je dio dosljedne eskalacije mjera koje poduzima Armenija da se zauzme za sebe i izazove svoj odnos s Moskvom. Jerevan nastoji da diverzificira svoju sigurnost", dodao je.