IAEA
0

Međunarodna agencija tvrdi: Zalihe obogaćenog uranija u Iranu su ispod nivoa za proizvodnju atomskih bombi

SRNA
Direktor IAEA Rafael Grossi (Foto: EPA-EFE)
Direktor IAEA Rafael Grossi (Foto: EPA-EFE)
Smanjene su zalihe uranij obogaćenog dovoljno za proizvodnju naoružanja u Iranu i ispod su teorijskog minimuma za proizvodnju tri atomske bombe, ali problemi sa inspektorima i dalje postoje, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)

U izvještaju IAEA nije naveden razlog za takozvano osiromašenje 31,8 kilograma materijala obogaćenog do 60 posto, nakon čega su zalihe pale za oko 6,8 kilograma od posljednjeg sličnog kvartalnog izvještaja na 121,5 kilograma.

"Početkom godine donijeli su odluku za osiromašenje. Par sedmica kasnije izvršili su novo osiromašenje, ovog puta za manju količinu", rekao je neimenovani diplomata, napominjući da ne zna razlog zbog kojeg je to Iran učinio.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da Teheran nije želio da pojačava tenzije sa Zapadom ili su, možda postigli sporazum sa trećom stranom.

Krajem prošle godine, Iran je imao dovoljno obogaćenog uranijuma do 60 posto čistoće, što je blizu do oko 90 posto koliko je potrebno za proizvodnju oružja, i mogao bi da, ukoliko bude radio na daljem obogaćenju, proizvede tri atomske bombe.