Srušio se avion na Aljaski
0

Među putnicima bili bivši šef NASA-e i bivši američki senator

FENA
Sean O'Keefe (Foto: AFP)
Sean O'Keefe (Foto: AFP)
Sean O'Keefe, šef sjevernoameričke jedinice kompanije EADS i bivši administrator NASA-e, bio je među putnicima malog privatnog aviona koji se srušio na Aljasci, potvrdila je u utorak aeronautička kompanija EADS.

Pet ljudi je poginulo, jedna osoba teško je povrijeđena, a ostale se vode kao nestale kada se avion srušio u ponedjeljak navečer u izolovanom jugozapadnom dijelu države, saopćila je administracija Savezne avijacije (FAA).

Ostalo je nejasno da li je O'Keefe bio među eventualno preživjelim. Portparol EADS-a Guy Hicks samo je potvrdio da je O'Keefe bio putnik aviona, ali je sugerirao kako još postoji nada da je on živ, prenosi DPA.

"Lokalne vlasti javile su da ima preživjelih i spasilačka operacija je u toku", navodi Hicks u izjavi.

Spasilački radnici proveli su noć s nekim preživjelim na mjestu nesreće. FAA je saopćila da je uzrok nesreće još nepoznat, iako je javila o lošem vremenu u vrijeme leta.

Mediji su također javili da je bivši američki senator Ted Stevens sa Aljaske, republikanac s najviše staža na Capitol Hillu, također bio u avionu u vrijeme nesreće. Stevens je u 2008. godini izgubio prilikom pokušaja za reizbor u jeku korupcijskog skandala.

Stevens je preživio još jednu avionsku nesreću u 1978. u Enchorageu na Aljasci u kojoj je poginula njegova supruga. Članovi porodice u kontaktu su sa spasilačkim vlastima Aljaske, iako oni nisu mogli potvrditi da li je Stevens zapravo bio u avionu, javio je CNN.

O'Keefe je postao izvršni direktor EADS-a za Sjevernu Ameriku u prošloj godini, pomažući u dugoj borbi evropske firme sa suparničkim Boeingom da napravi ugovor s Pentagonom na izgradnji zračnih cisterni za gorivo. EADS je također matična kompanija Airbusa.

O'Keefe je bio šef NASA-e od 2001. do 2005. godine u vrijeme bivšeg predsjednika Georgea W Busha. On je hvaljen zbog svog upravljanja američkom svemirskom agencijom nakon što se shuttle Columbia raspao dok je ponovo ulazio u zemljinu atnmosferu kada je svih sedam astronauta u njemu poginulo.