Postao heroj
0

Pilot spustio avion pomoću jednog stajnog trapa

Sarajevo-x.com
Pilot kompanije "Delta Airlines" je proglašen herojem nakon što je uspio spustiti putnički avion na aerodrom JFK u New Yorku, uprkos zaglavljenom desnom stajnom trapu.

Vješti pilot je uspio spasiti živote šezdeset putnika i četiri člana posade. Balansirao je pomoću lijevog stajnog trapa, te ga postepeno spuštao na desno krilo kako bi ga usporio i zaustavio. Na desnoj strani aviona se vidjelo mnogo varnica prilikom slijetanja, prenosi "Daily Mail".

Svi koji su bili u avionu su izašli kroz glavna vrata, odakle su prevezeni na terminal, a nedugo zatim su napustili aerodrom.

Avion na letu 4951 je bio blizu slijetanja na aerodrom White Plains kada se oglasilo upozorenje u kokpitu, koje je pokazivalo da se zaglavio desni stajni trap. Pilot je potom preusmjerio avion na aerodrom JFK, jer je mnogo duži. Potom je mirno obavijestio kontrolore leta o kvaru. Posada aviona je dala upustva putnicima šta da učine prilikom slijetanja. Na aerodrom su ubrzo stigli vatrogasci, koji su prošli specijalnu obuku za slične slučajeve, međutim, to nije bilo potrebno jer je pilot bez većih problema sigurno spustio avion.

Ovaj hrabri poduhvat je sličan onom u kojem je pilot Chesley Sullenberger spustio svoj avion na rijeku Hudson prošle godine, nakon što su mu otkazali motori. Tom prilikom je spašeno svih 155 putnika.