Ogromna pomoć
1

Mediji izvještavaju da je Poljska u Ukrajinu poslala više od 200 tenkova

F. H.
Tenk T-72 (Foto: EPA-EFE)
Tenk T-72 (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinska edicija radija Poljske prenijela je informaciju kako je Poljska u Ukrajinu poslala više od 200 tenkova T-72 te veliku količinu druge vojne pomoći.

Količina tenkova T-72 koje je Poljska poslala u Ukrajinu dovoljna je za formiranje dvije oklopne brigade. Osim toga u paketu pomoći se nalaze i nekoliko desetina drugih oklopnih vozila i višecjevnih bacača raketa, saznala je Informativna radijska agencija (IAR).

Do sada je Poljska u Ukrajinu poslala vojnu opremu vrijednu 7 milijardi zlota (približno 1,5 milijardi eura). Osim tenkova Poljska za Ukrajinu šalje i samohodne haubice, višecijevne bacače raketa i rakete za avione Mig-29 i Su-27.

Osim ove teške opreme, u Ukrajinu su stigli i poljski dronovi proizvedeni od kompanije WB electronics koji se mogu koristiti za aktivnosti nadgledanja. Iz poljskog arsenala, Ukrajinci su dobili i protivavionske sisteme koji su prema nezvaničnim informacijama već korišteni u rušenju ruskih helikoptera.

Češka Republika je ranije poslala za Ukrajinu tenkove T-72 iz svojih zaliha. Poljska u zalihama ima gotovo 400 tenkova T-72 te su neki u prethodnom periodu modernizovani. Prema informacijama u Ukrajinu su poslane nemodernizovane verzije.