Tražili informacije o Kate i bebi
2

Medicinska sestra počinila samoubistvo nakon šaljivog poziva

FENA
Medicinska sestra, koja je primila šaljivi poziv od dvoje novinara u Australiji koji su se predstavili kao Kraljica Elizabeta i princ Charles pokušavajući saznati informacije od trudnoći vojvotkinje od Cambridgea, navodno je počinila samoubistvo, potvrdila je u petak bolnica u kojoj je radila.

Medicinska sestra je "nedavno bila žrtva šaljivog poziva", saopćeno je bolnice Kralja Edwarda VII.

Novinari, koji su imitirali kraljicu Elizabetu II i princa Charlesa, su dobili informacije o stanju vojvotkinje Catherine, prenio je CNN.

Medicinska sestra je bila prva koja je primila šaljivi poziv i proslijedila ga je do bolničkog odjela u kom se nalazila Catherine.

Bolnica je objavila identitet medicinske sestre, Jacintha Saldanha, i saopćila je da je više od četiri godine bila "odlična medicinska sestra" koja je uživala poštovanja svojih kolega.

Bolnica ju je "podržala tokom ovih teških vremena", navodi se u saopćenju.

Vojvotkinja od Cambridgea je otpuštena iz bolnice nakon liječenja od akutne jutarnje mučnine.

"Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea su duboko ožalošćeni zbog smrti Jacinthe Saldanha", izjavio je glasnogovornik palače St. James.

Audio snimak poziva postavljenog na internet sugeriše da je žena kratko razgovarala s novinarima, koji vode radio emisiju za stanicu 2Day u Sydneyu, prije nego što je poziv proslijeđen.

Bolnica je u srijedu saopćila da duboko žali što je poziv proslijeđen.

Radio stanica se izvinila zbog šaljivog poziva u srijedu, kazavši da je obavljen "bez loših namjera".

Dvoje novinara, Mel Greig i Michael Christian, nastavili su postavljati komentare na svojim Twitter profilima u četvrtak i petak ujutro, obećavši da će objaviti više informacija o šali na račun kraljevske porodice.

"Imali smo najgore britanske naglaske na svijetu. Bili smo sigurni da je već 100 ljudi prije nas pokušalo uraditi nešto slično. Očekivali smo da će nam spustiti slušalicu i kada su proslijedili poziv nismo znali šta da kažemo", rekla je Greig u četvrtak, govoreći o pozivu.