Svijet
8

McDonald's od Francuske sakrio 2,2 milijarde eura profita?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuske vlasti poslale su kompaniji McDonald's račun u iznosu od 300 miliona eura, koliko navodno iznose neplaćeni porezi po osnovu prikrivene dobiti, a koju je američka firma sakrila preko ispostava u Luksemburgu i Švicarskoj.

Magazin L'Expansion piše kako je McDonald's sakrio ukupno 2,2 milijarde eura profita kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Vlasti su optužila francuski McDonald's da prikriva profit pomoću veza sa sestrinskom kompanijom McD Europe Franchising koja je locirana u Luksemburgu. Na ovaj način, McDonald's želi umanjiti utjecaj francuskih nameta.

McDonald's zasad ne želi komentarisati slučaj optužbe za prevaru, prenosi francuski list L'Expansion. Ipak, odlučili su se obratiti javnosti na drugačiji način.

"McDonald's je jedna od najvećih platiša francuskih poreza i na to smo ponosni", stoji u saopćenju koje je kompanija prenijela putem agencije Reuters. Dodaje se kako je firma platila 1,2 milijarde eura u porezima te kako je uložila dodatnu milijardu u razvoj otvorivši 10.000 radnih mjesta.

U januaru 2014. godine, McDonald's je potvrdio kako su njihove prostorije krajem 2013. godine pretražili porezni službenici.