Svijet
37

May: Dogovoreno novo strateško partnerstvo Turske i Velike Britanije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Tokom jučerašnjeg sastanka britanske premijerke Therese May s predsjednikom i premijerom Turske u Ankari dogovoreno je da će ove dvije zemlje graditi snažno strateško partnerstvo u odbrani i ekonomiji, prenosi Anadolija.

"Imali smo veoma produktivan sastanak na kojem smo razgovarali o bilateralnim odnosima uključujući sigurnost i ekonomiju. Imamo zajedničku volju i spremnost da poboljšamo naše odnose", istakao je turski premijer Binali Yildirim tokom obraćanja na konferenciji za novinare.

Naglasio je i da su obje zemlje saglasne u jačanju odnosa na bilateralnom, ali i na globalnom nivou.

Yildirim je kazao da je Velika Britanija potpisala okvirni ugovor s Turskom, a po kojem će ove dvije zemlje zajedno raditi na proizvodnji novih borbenih aviona, što će predstavljati značajan korak za odbranu Turske.

Turska će također imati i ugovor o slobodnoj trgovini sa Velikom Britanijom, za koji je May kazala da je više od ugovora, te da će predstavljati dublje strateško partnerstvo.

"Neke od najvećih poteškoća s kojima se suočavamo u posljednje vrijeme nalaze se upravo u Turskoj. To je posebno bitno sa aspekta naše borbe protiv terorizma. Turska nam mnogo pomaže u borbi protiv terorizma, posebno po pitanju stranih ratnika koji napuštaju Siriju", istakla je britanska premijerka, dodajući da je pokrenuto novo strateško partnerstvo koje će pomoći vladinim i sigurnosnim snagama da rade uspješno, pogotovo na poljima širenja informacija, sigurnosti u zrakoplovstvu i sigurnosti unutar zemalja.