Ubio 18 ljudi
51

Masovni ubica iz SAD-a još nije pronađen, za njim traga i 80 agenata FBI-ja

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Robert Card, osumnjičeni za masovno ubistvo koje se u srijedu navečer dogodilo u američkom gradu Lewiston u saveznoj državi Maine, još uvijek nije pronađen.
Kako je na konferenciji za novinare rekla senatorka iz Mainea, savezne države u kojoj se Lewiston nalazui, u toku je opsežna potraga za ubicom kojeg traži najmanje 80 agenata FBI, pored osoblja iz različitih drugih agencija uključujući obalnu stražu.

Obraćajući se porodici žrtava, senatorka iz Mainea je priznala da "nijedna riječ ne može u potpunosti ublažiti šok, bol i opravdani bijes koji osjećate". Ipak, rekla je da se nada da će naći snagu u podršci ljudi iz cijele zemlje.

U međuvremenu, više škola i koledža u južnom Maineu objavilo je da će biti zatvoreno jer se nastavlja potraga za Cardom koji je inače ubio najmanje 18 ljudi, a 13 ranio.

U upozorenju organa za provođenje zakona ranije je navedeno da je Card obučeni instruktor vatrenog oružja za kojeg se vjeruje da je u vojnoj rezervi stacioniranoj u Sacou, Maine.

U policijskom biltenu kaže se da se Card prijavio da je čuo 'glasove' i da je prijetio da će pucati u vojnu bazu za obuku u Sacou u Maineu. Zbog toga je upućen u ustanovu kako bi dobio adekvatnu pomoć zbog mentalnih problema.

Na društvenoj mreži X pratio je svega nekoliko profila i ostavio niz kontroverznih komentara. Između ostalog, podržavao je tweetove izvršnog direktora X-a Elona Muska i vlasnika Dallas Mavericksa Marka Cubana, kao i profesora koji proučava terorizam i brojnih istaknutih konzervativnih političara i stručnjaka, uključujući Donalda Trumpa Jr. i novinara Tuckera Carlsona.

Komentarisao je u decembru prošle godine i CNBC-jevu priču s naslovom: "WNBA zvijezda Brittney Griner puštena iz ruskog pritvora nakon 10 mjeseci, kaže Biden." Ispod toga je napisao: "Masovni ubica za wnba igrača, odličan posao, samo tako nastavi."