Jemen
0

Masovni protesti zbog izjave o ženama

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stotine hiljada ljudi demonstriralo je u velikim gradovima u Jemenu, u znak protesta zbog izjave predsjednika Alija Abdulaha Saleha o učešću žena na protestnim skupovima.

Saleh je, u govoru u petak u Taizu, rekao da je miješanje žena i muškaraca na protestima u prijestonici protivno islamskom zakonu. Zbog te njegove izjave protestovalo je više od 100.000 ljudi, a desetine hiljada stanovnika Iba, Adena, Šabva i drugih gradova izrazili su nezadovoljstvo protestnim šetnjama na dan "časti i dostojanstva".

U tim demonstracijama u velikom broju učestvovale su žene, tražeći da predsjednik ode sa vlasti.

Abdel Malek al-Jusefi, aktivista omladinskog pokreta, rekao je da će ovi protesti biti "posljednji ekser u kovčegu Saleha".

Kao i mnoge druge zemlje u regionu i Jemen je pogođen antivladinim protestima zadnja dva mjeseca. Demonstranti traže poboljšanje životnog standarda i veće političke slobode. Iako je jedna mlada žena prva povela demonstracije na univerzitetskom kampusu u Sani krajem januara žene nisu učestvovale u većem broju do početka marta.

Skoro svakodnevni protesti i dezertiranja ključnih saveznika iz vojske, moćnih plemena i diplomatskih misija nisu uspjedli da skinu s vlasti Saleha, koji je na vlasti 32 godine. U surovom obračunu režima sa demonstrantima do sada je poginulo više od 120 ljudi.

Prošle sedmice, Savjet zalivske saradnje ponudio je prijedlog za okončanje nemira prema kome bi Saleh vlast prepustio svom zamjeniku. Opozicija je kritikovala ovaj prijedlog jer nije uključila zahtjev za hitnu primopredaju vlasti. Prema prijedlogu Savjeta, Salehu se nudi imunitet od krivičnog gonjenja, što je opozicija odbacila.