Svijet
0

Masovni prosvjedi protiv legalizacije istospolnih zajednica

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od 100.000 ljudi okupilo se u subotu prijepodne pred Lateranskom bazilikom u Rimu kako bi prosvjedovalo protiv planova vlade premijera Romana Prodija o legalizaciji istospolnih i heterospolnih životnih zajednica, dok se na Trgu Navona prosvjedovalo za prava pojedinca i rastavu braka.

Oko 400 lokalnih i nacionalnih organizacija pozvalo je svoje pristaše na prosvjede protiv nacrta zakona kojim se životnim zajednicama homoseksualnih i heteroseksualnih parova priznaju prava tradicionalnog braka.

Na tzv. Family Day (Dan obitelji) demonstranti su stigli iz cijele Italije, organizirano je osam izvanrednih vlakova i oko 3.000 autobusa. U prosvjedima na Trgu San Giovanni sudjelovale su i tisuće djece sa bijelo-žutim kapicama, bojama Vatikana.

"Family Day treba postato velikom narodnom manifestacijom kojom će tisuće i tisuće Talijana iskazati svoju privrženost vrijednostima obitelji i solidarnosti", rekao je Giovanni Giacobbe, predsjednik nacionalnog Foruma za obitelj.

Na Trgu Navona su Radikalna stranka i socijalisti organizirali manifestaciju pod nazivom Laička hrabrost u potporu prava pojedinaca i zakona o rastavi braka koji je 12. svibnja 1974. potvrđen na referendumu kojim je poražena tadašnja demokršćanska inicijativa, koju je podupirala Katolička crkva, protiv ozakonjenja rastave braka.

Iz Brazila, gdje se nalazi u petodnevnom posjetu, papa Benedikt XVI. je poručio kako je rastava braka suvremena rana koja se širi društvom, te je pozvao i na predbračnu nevinost.

"Ne smije se instrumentalizirati religiju", izjavio je u subotu premijer koalicije lijevog centra Romano Prodi u intervjuu javnom radiju. Prodi se zauzeo za obranu laičke države citirajući evanđelje i pokojnog američkog predsjednika Johna Kennedyja. Prema evanđelju Isus je kazavši "dajte Cezaru što je Cezarevo a Bogu Božje" potvrdio odvojenost države i vjere. Kennedy je, pak, kazao kako "društvo treba štovati kršćanska načela, ali predsjednik države treba slušati Ustav, a ne Papu".