{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Masoni objavljuju izvještaj i razotkrivaju mitove

S
Sarajevo-x.com
12.3.2012. u 14:59
0
103
Masoni objavljuju izvještaj i razotkrivaju mitove
0
Masoni objavljuju izvještaj i razotkrivaju mitove
Najveća masonska organizacija Velike Britanije Ujedinjena velika loža je objavila prvi nezavisni izvještaj "Budućnost masonstva" koji su uradili istraživači iz Centra za istraživanje društvenih tema, uoči tristogodišnjice udruženja 2017. godine.
Sekretar masonske organizacije Nigel Brown je rekao da je vrijeme da se reputacija tajnosti napusti i da se masonstvo osvijetli.

"Sada smo veoma aktivni na polju razotkrivanja mitova i reputacije koja prati masonstvo. Za nas je izuzetno bitno da se, naprimjer, razbiju mitovi o tajnom rukovanju ili nekim drugim uvrnutim pravilima", rekao je Brown, prenosi BBC.

Međutim, postoje autori koji su napisali knjige i obavili istraživanja o masonima, a jedan od najpoznatijih je Martin Short koji je autor knjige "Unutar bratstva" iz 1989. godine i koji tvrdi da je specijalna vrsta tajnog rukovanja stvarna.

"Ukoliko, naprimjer, sretnete srednjerangiranog policajca i rukujete se sa njim osjetit ćete pritisak između drugog i srednjeg prsta. Palac će promijeniti poziciju i osjetit ćete kako vam neko zapravo daje elektrošokove", rekao je Short.

Izvještaj koji je obavljen pod patronstvom masonske organizacije ima za cilj da razbije legende i mitove u koje ljudi vjeruju kada je riječ o tajnoj organizaciji. Najveća masonska organizacija u Engleskoj i Velsu ima oko pola miliona članova i šest miliona širom svijeta. Prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Washington, kao i Benjamin Franklin, su bili masoni.

Kolumnista Observera Nick Cohen tvrdi da su masoni bili dežurni krivci bilo kakvih teorija zavjera, počevši od Francuske revolucije na ovamo. Cohen navodi primjer kako islamska partija Hamas, koja krivi masone i njihovu saradnju sa Jevrejima i Rotary klubom te tako želi uništiti Palestinu, zapravo traži izgovor za lošu politiku i diplomatiju.

Sekretar Ujedinjene velike lože Brown je potvrdio da će novi izvještaj i istraživanje otvoriti diskusiju o tome ko su i šta su masoni i da su svi članovi uzbuđeni što će mnogi mitovi i teorije zavjere biti odbačeni. Brown je potvrdio da je svakako laž da je organizacija isključivo muška jer postoji 20.000 članica u organizaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: