Objavljene fotografije
0

Članovi Ku Klux Klana 1925. bez maski marširali ispred Capitol Hilla

Sarajevo-x.com
Nevjerovatne fotografije marša ekstremnog desničarskog pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama, Ku Klux Klana, ispred Capitol Hilla, su objavljenje nakon skoro 80 godina. Na maršu, koji bi danas bilo nezamislivo održati, 1925. godine u Washingtonu je bilo okupljeno oko 50.000 članova kontroverzne grupe.

Prema navodima britanskog portala Daily Mail, članovi ultradesničarske grupe su šokirali i uplašili naciju dok su šetali bez maski na licu. Ku Klux Klana je "oživljen" 1920-ih, nakon Prvog svjetskog rata.

Klan je počeo djelovati 1860. godine i činili su ga bijelci koji su terorisali oslobođene robove sa Juga. Početkom dvadesetog vijeka, djelovanje grupe je umanjeno, ali nakon što je 1915. godine snimljen film "Rođenje nacije", rasisti su se ponovo okupili u Americi. Pripadnici Ku Klux Klana su napadali i bijelce koji su se zanimali za ljudska prava i jednakost svih ljudi.

U Washingtonu je 1926. godine povedena debata o tome da li organizaciji treba dopustiti da održi marš, a na kraju im je to i dozvoljeno, ali ukoliko skinu maske sa lica. Samoprozvani "Carski čarobnjak", Hiram W. Evans, je vodio skup, članovi klana koji su bili visokorangirani nosili su satenske odore, a nižerangirani su nosili odore od jeftinijih materijala.