{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Masakr u Nigeriji: Pripadnici Boko Harama ubili više od 2.000 ljudi

Klix.ba
10.1.2015. u 11:19
90
157
Masakr u Nigeriji: Pripadnici Boko Harama ubili više od 2.000 ljudi
90
Masakr u Nigeriji: Pripadnici Boko Harama ubili više od 2.000 ljudi
Foto: AFP
Stotine tijela je razbacano po grmlju u Nigeriji nakon napada Boko Harama, a koji je Amnesty International opisao kao "najsmrtonosniji masakr u historiji ove terorističke organizacije", piše Guardian.
Pobunjenici su 3. januara okupirali vojnu bazu u Bagu, a napad su ponovili četiri dana kasnije, kada su ekstremisti Boko Harama zapalili 16 gradova i sela.

"Sigurnosne snage su brzo odgovorile, te su raspoređene značajne vojne snage i sprovele vazdušni napad na militante", rekao je glasnogovornik vlade.

Načelnik Baba Abba Hassan je rekao da su većina žrtava djeca, žene i stariji ljudi koji nisu mogli reagovati dovoljno brzo kada su pobunjenici počeli pucati raketnim bacačima i automatskim puškama.

"Pokolj koji su izvršili teroristi Boko Harama u Bagi je ogroman", izjavio je za AP Muhamed Aba Gawa, portparol odbrambene grupe loše naoružanih civila, koji se bore protiv islamista.

On je rekao da su civilni borci odustali od pokušaja od brojanja žrtava.

"Niko nije mogao prisustupiti leševima, a oni koji su ozbiljno povrijeđeni možda su i umrli do sada", rekao je Gawa. U saopćenju Amnesty Internationala se navodi da je grad razoren i da je ubijeno oko 2.000 ljudi.

Borbe sa islamistima oko grada Baga su nastavljene i danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: