Svijet
29

Masakr na američkom koledžu: Napadač usmrtio 15 osoba

Klix.ba
Policija savezne američke države Oregon je potvrdila da je u ubilačkom pohodu u kampusu koledža Umpqua ubijeno 13 osoba, a više od 20 ranjeno. Međutim, lokalni mediji javljaju da je broj poginulih 15.

Glasnogovornik tamošnje policije je rekao da je policija reagovala u 10:40 sati po lokalnom vremenu, te da je napadač ubijen u razmjeni vatre s policijom u kampusu. Bio je to bijelac od 20 godina.

Reporteri su sa mjesta pucnjave svjedočili pravom haosu jer su preplašeni studenti trčali svuda po kampusu, a ubijeni i povrijeđeni pronađeni su u različitim objektima. Napadač je pucao i kroz vrata učionica.

Policija je pronašla četiri pištolja za koja se vjeruje da su pripadala napadaču.

Nakon što je savladan uslijedila je evakuacija i pretraživanje svakog kutka kampusa, te pretresi studenata.

Izvori bliski istrazi navode da je napadač u srijedu tokom noći na društvenim mrežama pisao o planiranju svog pohoda, a da su ga druge osobe u komentarima podbadale sugestijama kako ga treba izvesti i kojim oružjem.

U postovima osobe za koju se sumnja da je pucala spominje se napadač na studentski kampus u Santa Barbari prošle godine, a uz to je navodno napisao: "Ovo je jedini slučaj kada ću biti u vijestima. Tako sam nevažan".

Koledž Umpqua se nalazi u ruralnom dijelu grada Roseburga, na 418 km južno od Portlanda. U ovom gradu živi oko 22.000 ljudi, a koledž pohađa oko 3.000 redovnih i 16.000 vanrednih studenata.

Američki predsjednik Barack Obama trebao bi se obratiti javnosti u povodu ovog slučaja.