Svijet
0

Martonji: Mađarska sprema strategiju za zapadni Balkan

FENA
Janoš Martonji
Janoš Martonji
Mađarska će uskoro predstaviti strategiju za zapadni Balkan, koja će se zasnivati na tješnjoj saradnji država srednje Evrope i okolnih područja, najavio je mađarski šef diplomatije Janoš Martonji.

"I po isteku šestomjesečnog mandata na čelu EU čeka nas veliki posao. U narednih nekoliko dana pokrenućemo strategiju za zapadni Balkan, nastojeći da realizujemo vanjsku politiku koju smo najavili nakon prošlogodišnje pobjede na izborima", rekao Martonji u intervjuu mađarskom listu Nepsabadšagu.

"Ta nova vanjska politika Mađarske zasniva se na tešnjoj saradnji država srednje Evrope i okolnih područja", kazao je Martonji i najavio da će se Mađarska, pošto su joj prestale obaveze po pitanju predsjedavanja Evropskom unijom, ubuduće više posvetiti pitanjima regiona i zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

"Taj prostor je prirodno okruženje Mađarske, ne samo historijski gledano, već i kada je riječ o privredi, investicijama i trgovini. Nastojaćemo da unapredimo veze unutar 'višegradske četvorke' i sa susjedima, a željeli bismo da vodimo aktivnu vanjsku politiku i kada su u pitanju neke globalne teme, kao što su voda i energija", kazao je šef mađarske diplomatije.