Svijet
64

Marseille: Sinagoga se prodaje muslimanskoj organizaciji koja će graditi džamiju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U Marseilleu, gradu poznatom po raznovrsnom stanovništvu i decenijama tolerancije, neke stvari počinju da se mijenjaju, piše BBC. Sinagoga u Marseilleu je u procesu prodaje muslimanskoj organizaciji, koja planira da je pretvori u džamiju.

"Ako mora da se proda, bolje da postane mjesto molitve nego prodavnica ili noćni klub", izjavio je glavni rabin Ruben Ohana.

Rabin je dodao da je ovaj grad - grad migracije i da vijekovima dočekuje različite ljude iz različitih zemalja i svi vrlo dobro žive zajedno. Imamo sunčane plaže, nema stresa niti rasizma". Sinagoga je nekada bila centar bogate jevrejske zajednice, a sada su na njihovo mjesto došle muslimanske porodice.

Kada su stigli u Marseille, migranti iz sjeverne Afrike, Jevreji i muslimani živjeli su, radili i kupovali u istim dijelovima grada. Za razliku od Pariza, migranti su naselili i centar Marseillea. Tokom godina, Marseille je postao sinonim za različitosti i suživot, ali priča o prodaji sinagoge je priča o razdvajanju, prenosi BBC.

Vinsent Geišer, sociolog na Univerzitetu u Marseilleu, kaže da su stare mješovite zajednice nestale iz grada. Jevreji i muslimani, kako kaže Geišer, sada žive mirno, ali odvojeno. Maud Mandel, specijalista za jevrejske i muslimanske populacije u Francuskoj na Braun Univerzitetu u SAD-u, vjeruje da sjeme ovog razdvajanja, posijano čak i u Francuskoj potječe iz Sjeverne Afrike.

Imam Muša Koit kaže da svakog petka mora da odbije oko 100 vjernika koji ostanu ispred vrata lokalnih džamija zbog gužve i dodaje da je zato dobro ovu sinagogu pretvoriti u još jednu džamiju.

"Ramazan dolazi, trebat će nam još džamija u gradu" rekao je imam.

Jevrejska zajednica u Marseilleu je mala ali im je također potreban dodatni prostor. Rabin Ohana kaže da je umjesto dvije sinagoge koje su zatvorene, izgradio pet novih, jer se sve više jevrejskih stanovnika okreće molitvi.

"Zajednica osjeća veću potrebu da se okupi nakon napada u Parizu“, rekao je rabin i dodao da Jevreji opet žive pod pretnjom terorizma.

On kaže da i dalje razgovaraju s muslimanskom zajednicom, ali da ne može da utječe na ono šta se širi putem interneta.