Svijet
1

Maroko: Tinejdžeri zatvoreni zbog fotografije poljupca na Facebooku

Klix.ba
Fotografija romantičnog poljupca dovela je do toga da dvoje marokanskih tinejdžera budu uhapšeni kao "opasnost za društveni poredak".

Policija je privela par tinejdžera zbog "javne nepristojnosti", nakon što je lokalni list objavio fotografiju koju su oni postavili na Facebooku.

Incident je izazvao masovne online proteste protiv marokanskog režima, pod hashtagom #Nadorkiss. Fotografiju je marokanski ogranak Anonymousa, hakerskih aktivista, raširio po Twitteru, izrugujući se vlastima.

"Ovo je poljubac. To je ono za šta Vlada smatra da uništava poredak i društvenu harmoniju u Maroku", tvitali su.

Kampanja se sada širi društvenim mrežama kako bi odbranila pravo na javno izražavanje privrženosti, koje je ograničeno u ovoj konzervativnoj zemlji.

Deseci demonstranata organizovali su javno ljubljenje kako bi izrazili solidarnost sa uhapšenim tinejdžerima, a fotografije poljubaca su objavili na Twitteru.

Par i dječak koji ih je fotografisao ispred njihove škole u gradu Nadoru, uhapšeni su nakon što su lokalne novine objavile fotografiju.

Tinejdžeri su saslušani na sudu, a presuda se očekuje naredne sedmice. Trenutno su zatvoreni u maloljetničkom kaznenom centru zbog narušavanja javne pristojnosti.

Lokalne vlasti potvrdile su hapšenje, ali su odbile dalje komentarisati.