Svijet
1

Maroko: Građani bijesni jer je kralj pomilovao pedofila

Klix.ba
Marokanci su bijesni zbog kraljevskog pomilovanja španskog pedofila, koji služi 30-godišnju kaznu zbog silovanja 11 djece u ovom sjevernoafričkom kraljevstvu, te planiraju proteste.

Osuđeni pedofil je među 48 zatočenih Španaca koje je pomilovao kralj Mohamed VI na zahtjev španskog kralja Juana Carlosa.

Odluka je izazvala salvu ljutitih postova na društvenim mrežama u Maroku. Aktivisti pokreta "20. februar", koji su organizirali proteste protiv Vlade tokom Arapskog proljeća, pozvali su na proteste u marokanskoj prijestolnici.

"Kraljevo pomilovanje je drugo silovanje ovih žrtava", piše korisnica Twittera Meryem El.

Hamid Krayri, advokat porodica žrtava, identificirao je pedofila kao Daniela Finoa Galvana i rekao kako je osuđen prije 18 mjeseci za silovanje i snimanje djece dobi od četiri do 15 godina.

"On je penzionisani Španac koji posjeduje dva stana u Kenitri", kaže Krayri, član marokanske Organizacije za ljudska prava i dodaje kako je podnio žalbu protiv Galvana još prije tri godine, kada su mu pokazani snimci Španca i njegovih žrtava.

Galvanov advokat, Mohamed Benjeddo, navodi kako je njegov klijent pušten u srijedu i trebao bi krenuti za Španiju. Španska ambasada odbila je potvrditi njegovo puštanje, a palača i vlada nizu željeli komentarisati.

Kralj, kao i drugi bliskoistočni vladari, zatvorenicima daje pomilovanje u posebnim prilikama, ali odluka za puštanje Španca na zahtjev vladara bivše kolonijalne sile razljutila je stanovništvo.