Svijet
1

Marine Le Pen u Moskvi optužila EU za "novi Hladni rat"

FENA
Marine Le Pen
Marine Le Pen
Marine Le Pen, čelnica francuskog Nacionalnog fronta, stranke krajnje desnice, optužila je Evropsku uniju da je objavila novi Hladni rat protiv Rusije koji bi naškodio svim stranama, javili su u subotu ruski mediji dok je ona u zvaničnoj posjeti Moskvi.

Odnosi Evrope i Rusije na najnižem su nivou u više decenija nakon što je aneksija Krima od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina nagnala EU da uvede sankcije desetinama uglednih ruskih zvaničnika i poslanika.

Ipak, Le Pen, skupa s ostalim čelnicima euroskeptika s krajnje ljevice i nacionalističke desnice, smatra da prvobitna krivica leži na Bruxellesu jer je ponudio bliže veze s Ukrajinom, čemu se Rusija usprotivila.

  • Iznenađena sam Hladnim ratom koji je Rusiji objavila Evropska unija - izjavila je Le Pen nakon sastanka sa Sergejom Nariškinom, predsjednikom donjeg doma ruskog parlamenta, prenosi Reuters.

  • To nije u skladu s tradicionalnim, prijateljskim odnosima niti s ekonomskim interesima naše i zemalja EU, i škodi budućim odnosima - citirala je ruska novinska agencija Interfax njene riječi u svom servisu na ruskom jeziku.

Njeni komentari eho su izjava čelnika austrijske krajnje desnice, Heinza-Christiana Strachea, koji je otvoreno stao na stranu Putina, osuđujući sankcije EU kao farsu.

Holandski politički partner Le Pen, Geert Wilders, također je izjavio da je EU bila ta koja je prva napravila grešku.

Le Pen je, obraćajući se novinarima putem prevodioca, izjavila da se ukrajinskim istočnim regijama treba omogućiti da izaberu veću nezavisnost od Kijeva.

  • Ideja federalizma dala bi regijama veću priliku za širu autonomiju, kako bi same odlučile o svojoj sudbini - naveo je Interfax riječi Le Pen.