{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marihuana prihvatljiva (tijesnoj) većini Nijemaca

S
25.10.2010. u 19:15
0
7
Marihuana prihvatljiva (tijesnoj) većini Nijemaca
0
Marihuana prihvatljiva (tijesnoj) većini Nijemaca
Pitanje legalizacije marihuane u Njemačkoj je i dalje tema za političare. Postignut je dogovor da ljekari u Njemačkoj, bez izdavanja posebne dozvole, teškim bolesnicima mogu da prepišu lijekove koji sadrže kanabis, piše "Deutsche Welle".
Nedavni zahtjev Ljevice za legalizaciju marihuane u Njemačkoj je izazvao burne reakcije. Treba napomenuti da takav zahtjev, mada drugačije formulisan, postoji već deset godina u programu Zelenih. U redovima socijaldemokrata (SPD) je još sredinom 90-ih, kasnije neumoljivi ministar unutrašnjih poslova Oto Šili, tražio da se ne kažnjava upotreba marihuane za lične potrebe.

Dakle, već odavno se zahtjeva ugledanje na primjere Holandije i Češke i uvede dekriminalizacija uživanja marihuane za oko dva miliona Nijemaca. Šef Ljevice u Bundestagu Gregor Gizi kaže:

"To je takozvana laka droga, što znači da nije ni bolja ni lošija od alkohola, i samo zato što se radi o drugoj kulturi mi se prema njoj odnosimo drugačije nego prema alkoholu. Neophodna je zaštita za mlade i djecu, a za odrasle je potrebno omogućiti slobodnu trgovinu".

Šta je to dozvoljena količina?

Uživanje marihuane u Njemačkoj nije zabranjeno. Ono što je zabranjeno je uzgajanje, posjedovanje i prodaja. Njemački ustavni sud propisuje da ne treba kažnjavati osobe kod kojih se pronađe manja količina marihuane, osim u slučaju da je ta osoba uhvaćena u krugu škole ili na neki drugi način ugrožava javni red. Međutim, njemačke savezne zemlje nikako ne mogu da se dogovore šta znači "mala količina marihuane". U Berlinu se to odnosi na 15 grama, u Minhenu na šest.

"Ja sam za dekriminalizaciju", kaže Gregor Gizi, "zato što nas kazneno gonjenje neće nigdje odvesti. Osim toga, primijetio sam da se kriminal uvećava. Mladi ne prihvataju činjenicu da to nije dozvoljeno jer imaju drugačije iskustvo".

Njemačko društvo je podijeljeno kada se radi o tom problemu. Istraživanja pokazuju da je neznatna većina za liberalniji pristup konzumiranju hašiša, a samo jedna četvrtina građana smatra da treba dozvoliti uzgajanje i konzumaciju (za privatne svrhe) kao i za državno regulisano tržište.

Legalizacija marihuane loš signal?

Stručnjak za droge u SPD Angelika Graf, smatra da bi legalizacija predstavljala loš signal. Ona skreće pažnju na tešku borbu protiv legalnih droga, alkohola i duhana.

"Ne vjerujem da bi bilo dobro ako na jednoj strani pokušavamo da suzbijemo legalizovane droge, a na drugoj strani legalizujemo nove droge", kaže Angelika Graf.

Niko ne vjeruje da će sadašnja crno-žuta koalicija odobriti legalizaciju marihuane. Ipak, postignut je dogovor da ljekari u Nemačkoj bez izdavanja posebne dozvole, teškim bolesnicima mogu da prepišu lijekove koji sadrže marihuanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: