Svijet
11

Mapa užasa: Mjesta gdje mnogi žene zlostavljaju na ulici bez straha od kazne

Klix.ba
Žene iz 43 grada u 29 zemalja svijeta prijavile su verbalno i fizičko zlostavljanje koje su doživjele u 72 sata u okviru BBC-jeve kampanje "100 žena". Napadi su se dogodili u klubovima, tržnim centrima, autobusima, taksiju i na ulici.

Veliki broj žena doživio je neugodne situacije gdje su se muškarci ponašali nepristojno. Najviše izvještaja u trenutku provođenja kampanje prijavljeno je iz Irbila, Istanbula, Belfasta i Barbadosa.

BBC je napravio mapu na kojoj su označena sva mjesta zlostavljanja žena. Jednu ženu su vrijeđali uzvikujući da je k***a na ulici Bogote, a to se dogodilo kada je upozorila ljude na muškarca koji masturbira u javnosti. Izgovorio je i neprimjerene komentare za njene grudi.

Žena iz Teherana imala je problem u javnom prijevozu.

"Stajala sam u dijelu za žene. Čim sam ušla muškarac me počeo maltretirati. Nisam se mogla pomaći niti usprotiviti jer me bilo stid drugih ljudi", kazala je jedna žena.

Prema istraživanju univerziteta Cornell, koji provodi kampanju uličnog uznemiravanja HollBack, 84 posto žena na svijetu je doživjelo ovako neugodno iskustvo od 17. godine. U 2014. godini 16.600 žena u 42 grada svijeta doživjele su neugodne dodire i pipkanja u javnosti. Nažalost, žene ništa ne prijavljuju jer se plaše da ih službenici neće ozbiljno shvatiti.

Žene su prijavljivale slučajeve tokom 72 sata putem Twittera, Instagrama, Facebooka i emaila.