Svijet
1

Mandelu obučavali agenti Mossada?

FENA
Nelson Mandela (Foto: AFP)
Nelson Mandela (Foto: AFP)
Nelsona Mandelu su navodno obučavali agenti Mossada u Etiopiji 1962. godine bez da su izraelske tajne službe znale za njegov pravi identitet, navodi se u tajnom pismu u izraelskoj državnoj arhivi.

U pismu, koje su objavile izraelske novine Haaretz dvije sedmice nakon smrti južnoafričkog lidera, navodi se da je Mandela obučavan za upotrebu oružja i tehnike sabotaže, piše britanski Guardian.

Mandela je posjetio druge afričke zemlje 1962. godine kako bi skupio podršku za borbu za Afrički nacionalni kongres protiv apartheidskog režima u Južnoj Africi.

Dok je bio u Etiopiji, tražio je pismom pomoć od izraelske ambasade koristeći pseudonim, koji je, kako se navodi u strogo povjerljivom pismu, poslan zvaničnicima u Izraelu u oktobru 1962. godine.

Predmet pisma je oslovljen sa "Crni Pimpernel" - termin koji je južnoafrička štampa koristila za Mandelu. Nazvan je tako zbog sposobnosti da izbjegne policiju. On se znao maskirati kao šef, vozač ili vrtlar.

"Kao što se možda sjećate, prije tri mjeseca smo razgovarali o slučaju polaznika koji je došao u (izraelsku) ambasadu u Etiopiji po imenu David Mobsari, porijeklom iz Rodezije. Gore spomenutog su obučavali Etiopljani (prema mišljenju Haaretza, tajno ime za agente Mossada) za džudo, sabotažu i korištenje oružja", citirao je Haaretz tajno pismo.

U pismu se dodaje da je muškarac izrazio interes za metode Hagane, jevrejske paravojne organizacije koja se borila protiv britanskih vladara i arapskog stanovništva u Palestini 1930-ih i 1940-ih godina, i druge izraelske underground pokrete.

"Naše ljude je pozdravljao sa 'šalom' bio je upoznat s problemima Jevreja i Izraela i odavao je utisak intelektualca. Osoblje ga je pokušalo načiniti cionistom. U razgovorima s njima, izrazio je socijalističke poglede na svijet, a s vremena na vrijeme je čak davao utisak naklonjenosti komunizmu", navodi se dalje u pismu.

"Sada se čini da je isti čovjek na fotografijama koje je štampa objavila o hapšenju "Crnog Pimpernela" u Južnoj Africi", piše u tajnom pismu.

Prema tvrdnjama Haaretza, kasnijim poređenjem rukopisa utvrđeno je da je Crni Pimpernel ustvari Mandela. Novine navode da je pismo čuvano u državnoj arhivi i da ga je student otkrio prije nekoliko godina dok je istraživao o odnosima Južne Afrike i Izraela.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je na svojoj web stranici potvrdilo da je održan sastanak Mandele i izraelskog zvaničnika u Etiopiji 1962. godine, ali ne spominje eksplicitno Mossad ili bilo kakvu vrstu obuke.