{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izraelski poslanici apelirali na obamu da oslobodi špijuna Pollarda

F
1.1.2014. u 17:12
1
6
Izraelski poslanici apelirali na obamu da oslobodi špijuna Pollarda
1
Izraelski poslanici apelirali na obamu da oslobodi špijuna Pollarda
Izraelski poslanici su u srijedu predali pedsjedniku Shimonu Peresu peticiju za američkog predsjednika Baracka Obamu u kojoj ga pozivaju da oslobodi špijuna Jonathana Pollarda, nakon informacija objavljenih u štampi da je Washington špijunirao izraelske lidere.
"Pollard je proveo 29 godina u zatvoru zbog teških zločina koje je počinio. Sazreli su uvjeti za njegovo oslobađanje", navodi se u tekstu koji je potpisalo 106 od 120 članova izraelskog parlamenta.

Jonathan Pollard, bivši stručnjak američke mornarice, uhapšen je 1985. godine zato što je predao Izraelu hiljade tajnih dokumenata o aktivnostima američkih obavještajnih službi, a zatim, osuđen na doživotni zatvor zbog špijuniranja, dobio je izraelsko državljanstvo 1995.

Glasnogovornica poslanika Ayeleta Shakeda koji je potpisao peticiju, izjavila je za AFP da je ova inicijativa pokrenuta nakon informacija u štampi da je SAD špijunirao izraelske lidere.

Prema pisanju New York Timesa, koji se poziva na dokumente koje je otkrio bivši konsultant američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden, Ehud Olmert i Ehud Barak, kada su bili premijer i ministar odbrane, bili su na dugačkoj listi meta u šezdesetak zemalja koje je kontrolirala američka agencija između 2008. i 2011.

Premijer Benjamin Netanyahu i ministrica pravosuđa Tzipi Livni su među parlamentacima koji nisu potpisali ovu peticiju, kao i nekoliko izraelskih arapskih poslanika, kazala je glasnogovonica poslanika Shakeda iz ekstremno desne stranke Jewish Home.

Palestinci se nadaju da će izraelski Arapi biti u sljedećem kontingentu palestinskih zatvorenika koje Izrael treba da oslobodi u okviru mirovnih pregovora.

Izraelski mediji su izvijestili da je Netanyahu uvjetovao oslobađanje izraelskih Arapa Pollardovim pomilovanjem, koje je Washington do sada odbijao.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: